dilluns, 19 de novembre del 2007

Kosovë: els nous diputats per la Independència


Em criden l'atenció les eleccions a Kosovë, no només per la desitjada independència, sinó per la nostàlgia que em retorna a les vacances d'estiu. Recordo que vam conduir mig dia sencer, des de Podgorica, per arribar a la primera ciutat kosovar, Pec. Un trajecte dur, refent camins sense senyalització, ponts existents només sobre el mapa (destruïts en la realitat), travessant un frondós parc natural i dinant a les cinc de la tarda, en un restaurant sense provisions.
Avançada la tarda vam arribar a la frontera. Ens varem trobar els primers senyals d'una regió sota l'administració de l'ONU, l'assegurança de la furgoneta no era vàlida per transitar per Kosovë, evidentment cap companyia assumeix el risc d'assegurar inestabilitat pura (quina paradoxa!). Després de pagar 50 euros per una cobertura puntual, que ens oferia un consorci d'assegurances constituït expressament, varem entrar a Kosovo.
La passejada per Pec va ser autèntica. Directes al basar atapeït de parades a vessar de roba, sabates i banderes americanes apel·lant la independència. Varem comprar samarretes de l'UÇK com també ho hauríem pogut fer del Barça. Varem descansar al cafè Barcelona, en realitat una casa d'apostes, plena d'insígnies del Barça. I varem acabar amb una intromissió forçada a la comissaria de la policia kosovar, amb unes quantes fotos -indiscretes?- decomissades.
Em puc transportar a Pec, imaginant com voten els seus habitants. Un milió i mig de votants kosovars van ser cridats ahir a les urnes per elegir els diputats del Parlament. Diputats que hauran de fer el pas ferm cap a un estat propi. Com ja sabeu Kosovë és actualment una província Sèrbia, amb la majoria de població albano-kosovar i una minoria de població sèrbia (10%).
L'escrutini dels vots ha proclamat guanyador el Partit Democràtic encapçalat per l'ex guerriller Thaci, partidari de declarar la independència. L'altre partit majoritari, La Lliga Democràtica de Kosovë, podria acabar acceptant un govern de coalició.
Del procés electoral cal destacar, el boicot que la minoria sèrbia ha fet a la campanya electoral, amb suport del Govern Serbi, promovent l'abstenció amb la finalitat de deslegitimar el Parlament sortint. Important si tenim en compte que 10 escons del Parlament són reservats per la representació sèrbia.
En el marc d'aquest context, la guerrilla de l'Exèrcit Nacional Albanès (ENA) ha comunicat que només actuarà si fracassa el procés cap a la independència. Mentrestant, l'ONU està a l'espera de l'informe sobre l'estatut polític definitiu de Kosovë, que ha de presentar la troica internacional formada per Rússia, EUA i la Unió Europea. En aquest context Sèrbia i Rússia manifesten les seves reticències a la independència, al·legant que això crearia un precedent no desitjat.
A veure si per Nadal Kosovë s'estrena com a Estat. Ja ho diu la dita, per Nadal qui no estrena, res no val!
(La foto, una camioneta de la unitat militar per la seguretat a Kosovë, la KFOR)

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo tinc el vídeo!

Anònim ha dit...

Marta veig que al final t'has decidit i ja tens bloc, l'enhorabona!!! Ja saps què et toca ara, explicar moltes coses perquè les poguem llegir!