dimecres, 5 de novembre del 2008

Quins canvis esperem de la nova Presidència?


Són les cinc del matí i totes les projeccions de resultats donen la victòria al candidat demòcrata Barack Obama, fins i tot guanyant a Ohio i Florida, estats que fa vuit anys van portar George Bush a la Casablanca.
És indiscutible que els americans han optat pel canvi. Després de 8 anys de mandat de George Bush, els americans s’han trobat amb un país desfet, amb una crisi que està posant en qüestió el sistema capitalista i amb una guerra de l’Iraq que està tenint un enorme impacte social i econòmic per a les famílies. És un canvi basat en l’esperança. Els nord-americans han optat per un programa més progressista que busqui millores socials, que afronti els imminents canvis en el sistema econòmic, i que redueixi els impostos que graven excessivament a la classe mitjana, tot buscant una millor distribució de la riquesa.
Un canvi de rumb de la potència mundial per excel•lència, també genera expectatives del canvi a nivell europeu i internacional. Què n’esperem del canvi? Una nova política de relacions exteriors basada en una diplomàcia multilateral, abandonant les relacions basades en els postulats de tall realista consistents en la reafirmació nacional i la confrontació, i posant més èmfasi en la negociació i col•laboració entre estats.
Una política de relacions exteriors responsable envers reptes globals com el medi ambient, la crisi alimentària mundial, els processos de construcció de pau, que assumeixi compromisos davant les institucions internacionals com les Nacions Unides.
El vot jove, la campanya d’Internet i les noves tecnologies que ha implementat Obama, li han permès arribar a molts sectors de la societat històricament abstencionistes, que ara tenen il•lusió i ganes de fer una passa endavant i marcar un canvi en la vida política dels Estats Units. Esperem que el canvi sigui real i ben aviat puguem veure resultats en política internacional.

1 comentari:

Anna Gorchs Font ha dit...

Marta! m'alegra que tornis a "remenar" el bloc! d'acord amb el teu anàlisi. Ara només faltarà que no s'hagin creat unes expectatives massa grans i que les previsions es puguin complir.