dilluns, 17 de març del 2008

Mercat del Ram, exhibicionisme en estat pur

La Laura s’ha llevat tard. Contempla els rajos de sol que es filtren a través del porticó. La boira ja no planeja a la capital de la Comarquinal. Sembla que farà un bon dia. Als peus del llit les sabates ben enllustrades. A la porta de l’armari hi ha penjat el vestit nou per l’ocasió. Un vestit alegre, de colors vius que defugen els grisos de l’hivern. La primavera està a punt d’esclatar i la Laura se sent més alegre. És el seu primer Mercat del Ram.
Els carrers són riuades de gent vinguda de tota Comarquinal. Tothom bada. Tothom passeja ben empolainat, els vestits nous, planxats. Tothom saluda, a amics, coneguts i saludats. La Laura sent com se la miren. Quan se sent observada es repassa el vestit, les sabates i es toca els cabells, té la sensació com si alguna cosa no estigués al seu lloc. Finalment troba el Tomàs passant comptes amb els masovers que han fet una bona venta. El Tomàs l’agafa del braç i li diu que han d’anar a passejar per la ciutat. La Laura se sent més segura acompanyada. Ara els fiten als dos, no només a ella.
Mentre caminen, la Laura pensa que la ciutat està desconeguda. Sembla que avui tothom hagi de lluir, mostrar... gairebé exhibir-se.... Exhibició de bestiar viu, mort, obert en canal. Exhibició de maquinària agrícola, exhibició de carruatges, vehicles comercials de tota mena. Exhibició de pintura. Exhibició de productes de la terra, d’aquí (i d’allà). Exhibició de productes típics llatino americans (¿?). Exhibició incatalogable. Exhibició de maquinària de construcció. Diminuta exhibició comercial de Vic (tancada en gàbies?). Exhibició gastronòmica. Exhibició de palmes i palmons. Exhibició esportiva. Exhibició religiosa. Menuda exhibició d’entitats socials de Vic. Exhibició de talladors de fusta. Exhibició de castells. Exhibició de penitents, romans i encaputxats...
No acaba d’entendre tot aquest amalgama d’exposicions sense un nexe comú. Ratlla la inchoerència. Exhibicionisme en estat pur?