diumenge, 17 de febrer del 2008

El sistema judicial espanyol em fa posar la pell de gallina


Em sumo a les manifestacions del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Justícia i Pau i observadors internacionals que denuncien irregularitats en els darrers judicis per pertinença a ETA. Sobretot denuncien greus dificultats en l'exercici del dret de defensa dels acusats, fet que converteix l'advocat defensor en un mer convidat de pedra. Un judici sense garanties és inconstitucional, vulnera el dret fonamental a la tutela judicial efectiva (article 24 de la CE, no ho sap això la jutgessa?).
Us deixo un fragment del judici, en un vídeo que us posarà la pell de gallina. És el procés del qual es va derivar el tancament d'Egin i l'empresonament de 33 persones, entre ells, molts periodistes, als que van caure uns 500 anys de presó.

En el vídeo es veu com la jutgessa de l'Audiència Nacional no deixa explicar a l'acusat perquè no vol declarar. L'advocat diu que s'ha de deixar expressar els motius de la negativa a declarar. Això ho diu el Tribunal d'Estrasburg. La Jutgessa no el deixa acabar, crida: "con independencia de lo que diga el Tribunal de Estrasburgo, este Tribunal dice que no le interesa y que no quiere escuchar los motivos". És a dir, que es passa el que digui el Tribunal d'Estrasburg per un lloc, quan s'hauria de limitar a ordenar el debat i intervencions de la vista, així com decidir sobre la pràctica de les proves que es proposen. Que la suspenguin de sou i feina una temporada. Aquesta Jutgessa està exercint un servei públic en plena democràcia. Tenim dret, com a ciutadans, a exigir que el presti amb educació, respecte i amb especial observança a la presumpció d'innocència, imparcialitat i garanties judicials.

En aquests judicis també es posa en dubte l'especial rellevància que es dóna a les proves policials (Policia Nacional), que són admeses com a proves objectives, neutrals, i no com a proves de part, amb la matisació que això comportaria en la seva valoració.

A tot això, hi hem d'afegir denúncies de tortura per part d'algun dels acusats (concretament de violacions a les detingudes). Sospites de tortura que no s'investiguen aquí. Tot i que l'ONU comença a demanar explicacions al respecte.

I finalment hem de destacar que a les sentències només hi consta que els condemnats han realitzat activitats d'acció política i social,... en cap cas se'ls imputa actes relacionats directament amb la violència d'ETA, ni tant sols la Kale Borroka. I se'ls condemna per pertinença a banda armada...
Perdeu un minut i mireu-vos el vídeo, pell de gallina!